2008     2009     2010     2011     2012     2013     2014     2015     2016    2017

 

7 augustus
Een Italiaans Barokfeest

8 augustus
De Zomerreis door de Noordoostpolder

9 augustus
Zeewolde - Dronten

7 augustus Een Italiaans Barokfeest
Travelling in Baroque opent de Italiaanse editie met swingende, virtuoze en meeslepende Italiaanse barokmuziek. Soloconcerten en concerti grossi van o.a. Vivaldi, Corelli, Geminiani, Händel ...
Op het programma stonden maar liefst vier soloconcerten, voor hobo, traverso, blokfluit en fagot, waarbij Ofer Frenkel, Kate Clark, Reine-Marie Verhagen en Thomas Oltheten de solisten zijn.
Maar, daarnaast staan er ook vier concerti grossi voor strijkers geprogrammeerd, waarbij twee solo-violen en cello het steeds opnemen tegen het tutti. Hier wisselen de strijkers elkaar af als solist.
Zo vormen Lilia Slavny, Daphne Oltheten, Rie Kimura en Marc Cooper om beurten een duo met artistiek leider David Rabinovich.
Deze avond werd één groot feest!

8 augustus De Zomerreis door de Noordoostpolder
10:00 uur, De Hoeksteen, Nagelerstraat 2, Emmeloord

“Een Italiaans Concert”
J.S Bach was als componist zeer geďnteresseerd in het werk van zijn collega’s.
Hij bestudeerde hun composities, schreef ze over en maakte zich de stijl eigen.
Zo bewerkte hij een aantal concerten van zijn Italiaanse collega’s en werkte ze om van viool- of hoboconcert tot werken voor clavecimbelsolo. Maar, hij schreef ook een eigen Italiaans Concert voor clavecimbel. Als opening van de zomerreis klinkt op deze ochtend zijn eigen sprankelende Italiaans Concert, omgeven door twee van zijn bewerkingen, een naar het beroemde hoboconcert van Marcello en een naar het vioolconcert opus 7 nr 2 van Antonio Vivaldi.
Marion Boshuizen, clavecimbel
Cassandra Luckhardt, violoncello
Michiel Niessen, luit

Paganini, duetten voor fagot en viool
Urk, Kerkje aan de Zee
Pas eind vorige eeuw zijn deze bijzondere duetten van onder tweehonderd jar stof bevrijd. Paganini componeerde ze waarschijnlijk voor een Zweedse fagottist die muziek zocht voor zijn instrument met wat meer uitdaging.
Dat is gelukt! Deze duetten zijn echte stukjes Paganini, waarbij zowel de violist als de fagottist in topvorm moeten zijn. Niet alleen technisch maar ook muzikaal zijn dit enorme uitdagingen. Nog belangrijker; voor het publiek mooie muziek, op de grens van de 19de eeuw gecomponeerd in een sprankelende stijl die de Italiaanse opera zo beroemd zou gaan maken.
Daphne Oltheten, viool & Thomas Oltheten, fagot

 

Ensemble Encantar, met een programma rond Cipriano De Rore (1515-1565)
Tollebeek, St. Hubertuskerk
De Rore was een in Vlaanderen geboren componist die in Italië carričre maakte en er beroemdheid verwierf als madrigalist. In 2015 wordt de 500e verjaardag van zijn geboorte gevierd.
De vijf zangeressen van het Belgische ensemble Encantar zingen hier de sterren van de hemel met missen, motetten en madrigalen van De Rore en tijdgenoten.

 

 

Souvenir de Florence, P.I. Tchaikovsky
Nagele, Museum Nagele
Italië gezien vanuit Russisch perspectief. Tchaikovsky verbleef en componeerde veel in Florence , maar dit werk heeft hij juist in Petersburg gecomponeerd. De titel slaat dan ook niet op het verblijf maar op de inspiratie die hij mee genomen heeft uit Florence en terug in Rusland in dit sextet verwerkt heeft waar hij zelf heel gelukkig mee was:
“Verschrikkelijk, zo enthousiast als ik over mezelf ben”, schrijft hij.
Met veel passie wordt dit stuk uitgevoerd door Strijksextet Den Haag, bestaande uit docenten en oud-studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, met als primarius Theodora Geraets

Zondagmiddag 9 augustus
In de Verbeelding, Zeewolde
Het Scroll Ensemble
Grand Tour
Een muzikale reis door Italië als land dat de muziek van de wereld heeft geďnspireerd.
In de 17e en 18e euw was je geen echte Gentleman als je niet een culturele reis had gemaakt, en dan met name in Italië je had ondergedompeld in het nieuwste van het nieuwste op dat gebied.
In dit programma reizen we speels langs de verschillende muzikanten en soorten muziek die de Westerse muziek hebben gemaakt tot wat ze nu is. Improvisatie is daarbij de leidraad, waardoor dit niet een muffige lezing is, maar een levensechte tijdreis door La Bella Italia.
James Hewitt – barokviool
Robert de Bree – blokfluit en barokhobo
Iason Marmaras – klavecimbel en zang
Sarah Ridy – barokharp

Na de Grand Tour van het Scroll Ensemble wordt in het Paviljoen een Italiaans buffet opgesteld met specialiteiten uit de rijke Italiaanse keuken.
 

Zondagavond 9 augustus
in de Meerpaal in Dronten
Combattimento  met Dolce d'Italia
Dolci d'Italia
De Italiaanse strijkersliteratuur uit de barok is bijzonder rijk en bevat veel bekende en onbekende muzikale lekkernijen – Dolci d’Italia. In de vroege periode domineren de vele drukken van Biagio Marini en, iets later, de boeken van Giovanni Battista Buonamente. Een schitterende Passacaglia voor strijkers geeft aanleiding om nog twee voorbeelden van deze merkwaardige Italiaanse dans in het programma op te nemen, van de hand van de “geimporteerde” Italianen Kapsberger en Muffat. Deze doen niet voor Marini onder. Onder de indruk van Italië schreef Muffat zijn strijkersconcert „Dulce somnium“ (Zoete droom). Natuurlijk mag een werk van de onbetwiste koning van de achttiende-eeuwse Italiaanse muziek, Antonio Vivaldi, in dit programma niet onbreken: tot besluit daarom van hem een swingend dubbelconcert. Barokensemble Combattimento presenteert deze ‘snoepjes’ op haar eigen, energieke, vurige en stijlbewuste wijze. Geniet van deze proeverij!