2008     2009     2010     2011     2012     2013     2014     2015     2016    2017

Travelling in Baroque 2011

Russian connections

vrijdag
Openingsconcert

zaterdag
De Zomerreis
Opening
Nieuw Land Erfgoedcentrum
Hofzaal Warmonderhof
De Waterlely (Natuurpark)
Russisch Blini Pannenkoekenfeest
zondag
Ludgeruskerk, Dronten
Het traditionele buffet
De Meerpaal, Dronten

Openingsconcert: Stadhuis Lelystad
Travelling in Baroque 2011, Russian Connections, wordt groots geopend, met een Ouverture van Galuppi, het 5e vioolconcert van Mozart en Haydn, symfonie 31 (Posthoorn), waar maar liefst vier hoorns een prominente rol spelen. En Rusland was beroemd vanwege zijn Hoornspelerscultuur! Galuppi, als leraar van Bortnianski (de grondlegger van de Russische klassieke muziek), Mozart en Haydn, Europese componisten maar zeer bekend in Rusland. De Russische vioolsolist in dit programma is Anton Martynov. Hij zal het 5e vioolconcert van Mozart spelen en als extra krijgt u ook een vioolconcert van Vivaldi te horen dat Martynov recentelijk ontdekte. Voor het eerst in Nederland te horen dus.

Travelling in Baroque 2011, Russian Connections, wordt groots geopend, met een Ouverture van Galuppi, het 5e vioolconcert van Mozart en Haydn, symfonie 31 (Posthoorn), waar maar liefst vier hoorns een prominente rol spelen. En Rusland was beroemd vanwege zijn Hoornspelerscultuur! Galuppi, als leraar van Bortnianski (de grondlegger van de Russische klassieke muziek), Mozart en Haydn, Europese componisten maar zeer bekend in Rusland. De Russische vioolsolist in dit programma is Anton Martynov. Hij zal het 5e vioolconcert van Mozart spelen en als extra krijgt u ook een vioolconcert van Vivaldi te horen dat Martynov recentelijk ontdekte. Voor het eerst in Nederland te horen dus.
Bezetting: Apollo Ensemble, o.l.v. David Rabinovich,viool; Anton Martynov, viool solo; Liesbeth Nijs, Lilia Slavny en Kayo Saito, viool;
Tamara Mkrtychyan, altviool; Sergei Istomin, cello; Maggie Urquhart, contrabass; Pierre-Antoine Tremblay, Torben Klink, Misha Sporck, Gilbert Cami Farras, hoorn; Peter Tabori en Mario Topper, hobo; Thomas Oltheten, fagot; Marion Moonen, fluit
Anton Martynov, violist
De in Moskou geboren Anton Matynov studeerde bij Elena MALKINA, Vladimir Spikanov, en Valentin Berlinsky in de Gnessin School en academie. Later studeerde hij bij Dora Schwarzberg in Brecia en aan het conservatorium van Milaan bij Gigina Maestri.
Hij was winnaar van het internationaal Stresa concours, solist bij het Milaan Symfonie Orkest onder Alun Francis en Riccardo Chailly en werkte met Vladimir Yurowski, Yutaka Sado, Carlo-Maria Guilini en vele anderen. Bij "Musiciens du Louvre" trad hij op zowel als concertmeester, solist als dirigent. Hij nam het vioolconcert van Brahms op voor het label ARTE waaruit concertreizen voortkwamen door Europa, USA, Canada, Turkije en Israel. In 2010-11 zal hij soleren in Italië, Nederland, Griekenland, Frankrijk en Rusland.
Gepassioneerd voor de kamermuziek zit hij sinds zeven jaar in het Anton String Quartet in Parijs waarmee hij diverse Cd's op nam die uitgezonden werden in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. De afgelopen jaren musiceerde hij in kamermuziekverband met o.a. Elena Rozanova, Boris Berezovski, Oleg Marshev, Dionysis Grammenos, David Guerrier, Boris Andrianov, Benoit Fromanger.
Samen met Diane Ligetti en Daniel Vagner vormt hij sinds 2009 het Ligetti strijktrio. Hij is oprichter van de Rive Gauche Musique kamer muziek in Parijs.

é

De Zomerreis
10:00u - De opening van de zomerreis met Apollo & Friends in de Statenzaal van het Provinciehuis Flevoland.

Als speciale gast verwelkomen we Ernestine Stoop, die op een Erardharp uit 1840 zal spelen met Apollo in klassieke bezetting. Bortnianski componeerde een kwintet voor pianoforte, harp en strijktrio. Een onalledaagse combinatie, die verrassend goed klinkt. Daarnaast zal Ernestine de nocturne van Glinka spelen. Glinka wordt ook wel de Vader van de Russische Klassieke muziek genoemd. Als schakel tussen Bortnianski en Mozart mag hij niet ontbreken. Apollo speelt tot slot nog een gedeelte uit het pianokwartet in g van Mozart. Wat kan men zich meer wensen dan een ochtend met zulke muziek?
Ernestine Stoop, geboren in Utrecht, begon haar harpstudie op elf-jarige leeftijd bij Titia Tieman-v.d. Laars. In 1980 behaalde zij haar solo-diploma bij Edward Witsenburg aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarna studeerde zij bij de legendarische franse harpist Pierre Jamet in Parijs, de autoriteit op het gebied van de werken van Claude Debussy. Bij de eerste vertolking van de composities voor harp werkte hij nauw samen met de componist zelf. Ernestine Stoop studeerde verder kamermuziek bij Sandor Vegh in Salzburg.
Zij maakt deel uit van het Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg en het Atlas Ensemble.
Solistisch trad zij o.a. op met dirigenten als Hans Vonk, Ernest Bour, Ed Spanjaard, Ton Koopman, Jean-Jacques Kantorow, David Porcelijn, Rogier van Otterloo en James Last.
Thans is zij verbonden als hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Fontys Hoge School voor de Kunsten in Tilburg.
Ze gaf concerten met beroemde popartiesten (o.a. Toots Tielemans en Mathilde Santing), speelde in toneel- en filmmusici, tv-produkties (o.a. met de Malinese Kora-speler Toumani Diabate) en kameropera's. Ook werkte zij intensief samen met componisten als Mauricio Kagel, Isang Yun, Elliott Carter, Theo Loevendie, Louis Andriessen, Guus Janssen, Pierre Boulez,Franco Donatoni en György Ligeti. In 1995 en 2001 was zij initiator van het zeer succesvolle 3e en 5e Europees Harp Symposium te Amsterdam. In maart 1997 maakte zij met het Nieuw Ensemble een tournee door China; de eerste maal dat een hedendaags (niet-chinees) muziekensemble daar kon spelen.
Tijdens de Robeco Zomerconcerten 2001 gaf zij de wereldpremière van “Concerto for harp and lyric soprano” van Guo Wenjing. In 2008 was zij artistiek directeur van het 10e World Harp Congress, wat plaats vond in Amsterdam.

é

Na de opening gaat het publiek weer in drie groepen op weg en doet de volgende musici aan:

 • Violiste Theodora Geraets en harpiste Erika Waardenburg spelen werken van o.a. Michael Glinka en Valery Kikta in het Nieuw Land Erfgoed Centrum. In samenwerking met het Ikonenmuseum in Kampen is een tentoonstelling ingericht, zodat u onderweg ook nog wat te zien krijgt.
  Theodora Geraets is, naast een gelauwerd violiste, jurylid van belangrijke vioolconcoursen en sedert 1990 verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij hoofdvak docente is.
  Theodora Geraets, geboren in Zeist, studeerde achtereenvolgens in Amsterdam, New York, Düsseldorf en Londen, bij Davina van Wely, Dorothy Delay, Rosa Fain en Kyung-Wha Chung.
  In 1981 won ze de Juilliardschool violin competition in New York, waarna concerten volgden in de U.S.A. met o.a. het Saint Louis Symphony Orchestra. In september 1989 ontving zij als eerste de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs voor viool.
  6 Jaar was zij 1e concertmeester van het Limburgs Symfonie Orkest in Maastricht.
  Zij maakt deel uit van diverse ensembles. Sindsdien treedt zij veelvuldig op voor radio en televisie door geheel Europa, de Verenigde Staten, Midden-en Zuid-Amerika, Azië en maakte talloze CD-produkties voor o.a. Sony, Channels Classics en Ottavo.
  Ze is verder adviseur en examinator van de Bangkok Symphony Music School, gastdocent aan de Rangsit University in Thailand en geeft daarnaast talloze master classes in binnen- en buitenland.
  Erika Waardenburg
  Door het luisteren naar de openingstune van het radio programma “De jeugd vliegt uit”, gespeeld door Rosa Spier, werd de 4 jarige Erika verliefd op de harp. Nu is Erika één van de meest vooraanstaande Nederlandse harpisten, met een naam die bekend is over de hele wereld. Na haar studie aan de conservatoria van Utrecht en Brussel, bij Edward Witsenburg en Susanna Mildonian, studeerde zij cum laude af met de hoogste onderscheidingen: de ‘Premier Prix’ en de ‘Prix d’Exellence’. Op 23 jarige leeftijd won zij het prestigieuze ‘Internationale Gaudeamus concours’ voor hedendaagse muziek en de ‘Vriendenkrans’ van het Concertgebouw te Amsterdam.
  Erika Waardenburg treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland; als soliste met werken voor harp en orkest met o.a. dirigenten als: David Porcelijn, Graham Jenkins en Ernest Bour; met velerlei kamermuziekensembles, maar ook door het geven van recitals. Heel bijzonder was haar optreden bij de uitvaart van Prinses Juliana (2004). Radio en TV opnamen worden veelvuldig van haar optredens gemaakt. Enkele van haar uitvoeringen zijn op CD vastgelegd. Onder andere de opnamen met violiste Theodora Geraets en de kerst CD met het Nationaal jeugdkoor zijn in de pers zeer geroemd.
  Erika Waardenburg heeft niet alleen de ambitie om werk uit het vaak bekende romantische repertoire voor een groot publiek te brengen, zij wil het publiek ook kennis laten maken met moderne werken van componisten als Murray Shaefer, Alberto Ginastera, en Jaqueline Fontijn, die de harp een geheel eigen vernieuwde plaats in de muziekliteratuur geven. Zij moedigt ook zelf componisten aan om voor harp te schrijven. Haar passie geldt eveneens het onderwijs. Erika Waardenburg is hoofddocent harp aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam, en is zij gastdocent aan de Sibeliusacademie in Helsinki. Zij mag zich in een grote belangstelling verheugen. Tevens verzorgt zij Masterclasses voor gevorderde harpisten in binnen- en buitenland, o.a. bij het “Mozarteum” in Salzburg en de Royal Academy of Music in London. De kroon op haar docentschap is de door haar gestichte “Jong-talentklas”. Zeer jonge harpisten behalen onder haar leiding een ongekend hoog niveau. Vele (eerste) prijzen, zowel nationaal (Christina-concours) als internationaal (Israel, Geneve, Lille, Bloomington) zijn daarvan het bewijs. Erika is vice-voorzitter van de Nederlandse Harpvereniging en lid van de Muiderkring. Zij is mede-oprichter en artistiek direkteur van de Academie voor Muzikaal Talent.

é

 • Tenor Marcel Beekman en pianist Ernst Munneke vertolken liederen van o.a. Tchaikovski en Rachmaninov in de Hofzaal van de Warmonderhof (Dronten).
  Marcel Beekman zingt zowel het barokke en klassieke, als het hedendaagse concert- en operarepertoire. Hij trad op met het Koninklijk Concertgebouworkest, Orkest van de 18e Eeuw, Les Arts Florissants, de Berliner Philharmoniker, de orkesten van de omroep en het ASKO|Schönberg, onder dirigenten als Sir Simon Rattle, William Christie, Reinbert de Leeuw, Iván Fischer, John Adams en Frans Brüggen. Hoewel bekend om zijn affiniteit met de barok, bracht Marcel veel nieuw werk in première van componisten zoals Calliope Tsoupaki [Lucas Passie, Holland Festival 2008 / Greek Love Songs, Holland Festival 2010], Elmer Schönberger, Roderik de Man, Maarten Altena en Martijn Padding en was te gast op grote internationale concertpodia en festivals en produceert tevens eigen hedendaagse kamermuziekprogramma’s. Een aanzienlijke reeks CD-opnamen getuigt van zijn veelzijdigheid.
  Onder Marcels operarepertoire vallen rollen als Berenice L’Ipermestra, Valère/Damon Les Indes galantes, Arthur Rimbaud Een seizoen in de hel, Laki Topalovic Maratonci van Isidora Zebeljan, de titelrol in Willem Breukers Jona, Arnalta L’Incoronazione di Poppea, Voedster in Granida van P.C. Hooft, Casella in La Commedia van Louis Andriessen en Zamar in Legende van Peter-Jan Wagemans. Beekman zong bij De Nederlandse Opera, Theater an der Wien, Bregenzer Festspiele, Salzburger Osterfestspiele en Saito Kinen Matsumoto in Japan.
  www.marcelbeekman.com
  Ernst Munneke studeerde bij Alan Weiss, Jan Wijn en Håkon Austbø aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen en volgde masterclasses bij Dietrich Fischer-Dieskau. Hij heeft een intensieve concertpraktijk met vele zangers en instrumentalisten, waaronder Claron McFadden, Tania Kross, Thomas Oliemans, José Scholte, Marcel Beekman, Marcel Boone, Martijn Sanders en Quirijn de Lang. Sinds 2007 maakt hij deel uit van het Rietveld Ensemble met violiste Elisabeth Perry, klarinettiste Nancy Braithwaite en cellist Matthias Naegele. Hij is onder meer te beluisteren op de -met een Edison bekroonde- debuut-cd ‘Corazon’ van de mezzosopraan Tania Kross (Philips), met wie hij tevens optrad in de serie ‘Rising Stars’, waarbij ze concerten gaven in Amsterdam (Het Concertgebouw), Wenen (Musikverein), Salzburg, Parijs, Köln, Athene, Brussel, Birmingham en New York (Carnegie Hall). Voor het label ‘Deutsche Grammophon’ nam hij met tenor Marcel Beekman de door Jan Rot vertaalde versie van Schubert’s Die Schöne Müllerin op en met bariton Mattijs van de Woerd is een cd in voorbereiding met nieuwe liederen van Klaas ten Holt, welke later dit jaar zal verschijnen.
  Ook in het operarepertoire voelt hij zich thuis. Hij won de eerste prijs op het Belvedere Wettbewerb für Opern-Korrepetition in Wenen en werkt als repetitor voor De Nederlandse Opera, Opera Studio Nederland en talloze losse producties. In deze hoedanigheid werkte hij al samen met dirigenten als Nicolaus Harnoncourt, Gennadi Rozhdestvensky, James Levine, Ingo Metzmacher en Hartmut Haenchen.
  In de zomer van 2007 was hij ‘Vocal Piano Fellow’ op het prestigieuze Tanglewood Music Festival in de Verenigde Staten.

é

 • Trio Sinkovsky and Friends spelen Russische Barokmuziek in De Waterlely (Natuurpark).
  Dmitry Sinkovsky, barokviool; Alexandra Koreneva, clavecimbel; Alexander Gulin cello
  met het programma:
  "Italians in Russia" werken van Madonis, Verokai, Vivaldi, Locatelli
  De Russisch adel was in de barok verzot op Italiaanse opera. Operasterren en komponisten werden uitgenodigd om aan de Russische hoven, waar hele privé theaters werden gebouwd, opera's op te voeren. Maar ook Russische musici en componisten reisden naar Italië om zich daar in de italiaanse stijl te bekwamen. Naast de in het oog springende opera werd er in kleine kring ook veel gemusiceerd. Componisten als Vivaldi en Locatelli waren zeer populair en hadden veel invloed op Russische componisten als Verokai...

De dag wordt afgesloten met een Russisch Blinifeest in Dubbel-op te Lelystad met optredens van de professionele Volksmuziekgroep Zadourinka uit Dmitrov.
www.zadorinka.com

Zondag
In de Ludgeruskerk (Dronten) hoort u een verrassend programma met barokmuziek en Russische verhalen door het Apollo Ensemble. Hiermee wordt tevens de 10e Apollo Zomeracademie geopend.

Dan volgt het traditionele buffet, in Russische stijl. Tijdens dit buffet worden Russische (stomme) films vertoond uit begin van de 20e eeuw. Een unicum!

In De Meerpaal:
Strawinsky schreef zijn bekende muzikale vertelling “L ‘histoire du soldat”, het verhaal van de soldaat die zijn ziel aan de duivel verkoopt, voor uitvoering op een marktplaats. Als slotconcert is het ensemble A Piacere uitgenodigd om dit werk te vertolken. Zij doen dit samen met poppenspeler Frans Hakkemars, verteller Joanne Oussoren en dirigent Ghislain Bellefroid.
www.apiacere.nl

é